Loading...

Blog

Guia per conèixer el procés de devolució de la fiança del lloguer

En llogar un habitatge s’inclou el pagament d’un mes de fiança com a garantia perquè, un cop deixat l’immoble, es puguin cobrir els possibles desperfectes que es pugui trobar el propietari. Això no obstant, és important conèixer tot el procés de devolució de la fiança per saber com sol·licitar-la i recuperar els diners dipositats.

 A Finques Campanyà us deixem aquesta guia perquè conegueu el procés d’evolució de la fiança del lloguer.

La Llei d’Arrendaments Urbans (LAU) estableix que la fiança ha de ser en metàl·lic, que és responsabilitat del propietari dipositar-la a l’organisme competent, en concret a Barcelona a INCASOL, i que s’ha de restituir un cop acabat el contracte de lloguer quan hagi transcorregut un mes des que es van lliurar les claus. Això vol dir que el propietari té trenta dies per examinar l’immoble i en cas d’estar correcte tornar l’import de la fiança.

L’inquilí o el seu representant, si n’hi ha, és qui pot sol·licitar la devolució de la fiança del lloguer.

Per això, només cal enviar un correu electrònic o fer una trucada, però en cas que el propietari no contesti, és important deixar constància fefaent de la nostra petició a través d’un burofax.

No obstant això, cal tenir en compte en quins supòsits el propietari no ens tornarà la fiança del lloguer:

➢ Si s’han produït desperfectes o danys no derivats de l’ús normal de l’immoble.

➢ Si hi ha hagut algun impagament a la renda o hi ha algun deute pendent amb el propietari, per exemple, factures de subministraments.

➢ Si l’arrendatari, sense permís previ, ha efectuat alguna obra a l’immoble.

➢ Si el llogater abandona l’habitatge abans d’hora.

Hi ha un model de devolució de la fiança del lloguer en què s’inclou la finalització del contracte d’arrendament, encara que sempre és recomanable fer aquestes gestions de la mà d’algun professional que ens ajudi a resoldre qualsevol dubte abans de fer-ho.