Quant es pagarà d’ITP el 2025? Tipus i canvis per comunitats autònomes
L’impost de transmissions patrimonials (ITP) és un tribut fonamental que has d’abonar en adquirir un habitatge de segona mà a Espanya. El seu tipus impositiu varia depenent de la comunitat autònoma on es trobi la propietat, per la qual cosa és essencial conèixer quin percentatge s’aplica en el teu cas. A Finques Campanyà us parlem d’aquest impost i el seu càlcul a Catalunya.
Cada comunitat autònoma aplica un percentatge específic sobre el valor de referència cadastral, que oscil·la entre el 6 i l’11%. No obstant això, hi ha tipus reduïts i beneficis fiscals en situacions especials. Per exemple, és important conèixer quant es paga per l’ITP a cada comunitat per no emportar-te sorpreses.
L’ITP és un impost que grava les transmissions de béns i drets tant a persones físiques com jurídiques. També afecta operacions com préstecs, arrendaments i constitució de drets reals. En el cas de la compra d’un habitatge de segona mà, aquest impost s’aplica, però no es genera quan la transmissió és realitzada per empresaris o professionals com a part de la seva activitat econòmica.
Per liquidar l’ITP, tindràs un termini de 30 dies hàbils des de la signatura del contracte de compravenda. El procediment per presentar i pagar aquest impost varia segons la comunitat autònoma, per la qual cosa el millor és que us informeu amb antelació sobre els documents necessaris i el procés per realitzar la liquidació, sigui presencial o telemàtica. Normalment, hauràs de presentar el model 600, encara que hi ha altres models en cas d’operacions com la transmissió de vehicles.
Pel que fa a les tarifes, l‟ITP depèn del valor de referència cadastral de l’immoble. Com que és un impost gestionat per les autonomies, cada regió té la seva pròpia normativa fiscal, de manera que el percentatge i possibles beneficis poden variar. A més, algunes comunitats ofereixen tipus reduïts en casos específics, com per a joves, famílies nombroses o la compra d’Habitatge de Protecció Oficial (HPO).
Per exemple, a Catalunya, el tipus impositiu per a la transmissió d’immobles varia entre el 10% i l’11%, encara que hi ha descomptes per a certs col·lectius, com ara famílies nombroses o persones amb discapacitat, que poden pagar només un 5% o un 7% en funció de la situació.